Crno vino uravnotežuje hormonski sistem

0
36
Izvor: REUTERS

Resveratol, polifenol prisutan u crnom vinu, crnom grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi da doprinese uravnoteženju hormonskog sistema kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika, koji je često odgovoran za neplodnost žena u reproduktivnoj dobi, pišu francuski mediji.

Naučnici s kalifornijskog univerziteta u San Dijegu su suplementima resveratrola uspeli da uravnoteže nivo hormona kod 30 pacijentkinja koje su patile od sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Sindrom se najčešće dijagnostifikuje kod žena u reproduktivnoj dobi. Prvi simptomi mogu da se jave vrlo rano, već s prvom menstruacijom, te se da se nastave kod mladih žena.

Učestalost sindroma iznosi 15-20 odsto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći kod adolescentkinja i iznosi 25 odsto, a u perimenopauzi 10 odsto. Kod žena s policističnim jajnicima folikuli ne sazrevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu “Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Iz još u potpunosti neobjašnjenih razloga, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona pa promena jednog hormona dovodi do promene drugog.

Uobičajeno jajnici proizvode mali broj muških polnih hormona ili testosterona, a kod PCOS-a počinju da ih proizvode više, što uzrokuje prekid ovulacije, pojavu akni, a može doći i do ubrzanog rasta dlaka na telu i licu, proređivanja kose, debljanja… U težim slučajevima može se razviti i dijabetes tipa 2.

Vivo

Uporedivši nivo hormona u krvi na početku i na kraju praćenja stanja pacijentkinja, lekari su ustanovili da je kod grupe žena koja je u tromesečnom razdoblju uzimala resveratrol, nivo testosterona pao za 23,1 odsto, a kod pacijentkinja koje su uzimale placebo testosteron je pao za 2,9 odsto.

Crno vino uravnotežuje hormonski sistem

Na kraju istraživanja naučnici su ustanovili i da resveratrol ima zaštitnu ulogu kada je posredi dijabetes. Tokom tromesečnog razdoblja u kojem su uzimale resveratrol žene su postale osetljivije na insulin. Zaključak upućuje na to da bi resveratrol mogao da poboljša sposobnost organizma da iskoristi insulin i smanji rizik od razvoja dijabetesa.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu “Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Izvor: Hina

POSTAVI ODGOVOR