Drakulin dvorac nakon 70 godina otvoren za hrabre goste

0
67
Foto: Wikimedia Commons

“Naoružani” hrabrošću, a možda i belim lukom dvoje ljubitelja horor priča postaće prvi gosti Drakulinog dvorca u Transilvaniji nakon skoro 70 godina. Priliku da prenoće u ovom dvorcu imaće na Noć veštica, 31. oktobra.

Drakulin dvorac nakon 70 godina otvoren za hrabre goste

Više od 80.000 ljudi prijavilo se na servis Airbnb kako bi učestvovali u globalnom takmičenju i osvojili priliku da prenoće u tvrđavi smeštenoj na steni iznad kotline u centralnoj Rumuniji. Zvanični naziv dvorca je Bran, a reč je o vili iz 11. veka koja predstavlja turističku atrakciju još od 1897. godine kada je irski pisac Bram Stoker objavio roman “Drakula”.

Noćenje u kovčezima

Na početku romana stoji da je londonski advokat Džonatan Harker putovao u udaljene šume Transilvanije zbog sklapanja posla sa misterioznim grofom Drakulom. Nekoliko stranica “okupanih krvlju” kasnije, aristokrata postaje drevni vampir sa velikim apetitom za arterije mladih žena. Iako Stoker nikada nije posetio Rumuniju, njegov opis sablasnih dešavanja u dvorcu Bran stvorio je mit.

Pobednici Airbnbovog takmičenja će, baš kao i mladi Harker u romanu, 31. oktobra krenuti na put prema Branu, a u dvorcu će ih dočekati Stokerov potomak kao domaćin večeri.

Nakon večere uz sveće posetioci će potom biti upućeni na mesto gde će provesti noć – sobu sa dva ogromna smotom obložena kovčega.

“Želimo uliti osećaj straha na autentičan način, da ovo ne bude samo atraktivno sajmište”, kazao je za AFP Dakre Stoker, samoproglašeni vampirski stručnjak i autor.

dvoracgrofadrakule

I find your lack of faith disturbing. A tremor in the Force. The last time I felt it was in the presence of my old master. Hey, Luke! May the Force be with you. Red Five standing by. Red Five standing by. Your eyes can deceive you. Don’t trust them.

Hokey religions and ancient weapons are no match for a good blaster at your side, kid. I find your lack of faith disturbing. The more you tighten your grip, Tarkin, the more star systems will slip through your fingers. As you wish.

Razdvajanje činjenica od fikcije

Mnogi od 500.000 turista koji godišnje posete ovu lokaciju istražuju dvorac i njegove brojne sablasne kutke i pukotine.

“Dvorac ima 57 soba na četiri sprata, ali vam ne mogu reći koliko ima vampira”, rekla je turistički vodič Anemona Todor. Svi koji su zainteresovani za duhove prošlosti ovde ih mogu istraživati.

Dvorac je izgrađen 1212. godine i bio je sedište brojnih aristokrata pre nego što je postao letnja rezidencija kraljice Marije od Rumunije. Komunistički režim zauzeo je rezidenciju na kraju Drugog svetskog rata, a kraljičinom unuku vraćen je tek 2006. godine. U međuvremenu je pretvoren u profitabilni privatni muzej.

Priče kažu da je zatvorske ćelije dvorca u 15. veku držao okrutni princ Vlad Tepes koji je ostao poznat po tome što je probadao svoje žrtve i bio inspirisan Drakulinim likom.

Označavanje zamagljenih granica između fikcije i činjenica zahteva “hiruršku preciznost”, kaže direktor marketinga zamka Aleksandru Priscu. Ipak, dodaje da tvrđava nudi upravo ono što se od nje očekuje: romantiku i misteriju u jednakim dozama.

IZVOR: KLIX.BA

POSTAVI ODGOVOR