Istraživanje: Žene piju koliko i muškarci

0
33
Foto: Shutterstock

Konzumacija i upotreba alkohola tradicionalno se više povezuje s muškarcima nego s ženama, ali novo istraživanje pokazuje da je to prošlost.

Početkom 20. veka muškarci su pili alkohol dvostruko češće nego žene i imali četiri puta veću verovatnoću  pojave zdravstvenih problema povezanih sa konzumacijom alkohola. Naučnici su, međutim, utvrdili da se razlika između polova postupno smanjivala i gotovo i izjednačila.

Istraživanje: Žene piju koliko i muškarci

Na kraju 20. veka samo je 1,1 puta veća verovatnoća da će muškarci češće piti alkohol od žena i samo 1,2 puta veća verovatnoća da će im zbog toga biti narušeno zdravlje. Ta je razlika najmanja među mladim odraslim ljudima, posebno onima rođenim nakon 1990. godine.

pivo-bar-krcma_dreamstime-com_

U analizi, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bili su uključeni podaci o četiri miliona ljudi rođenih od 1891. do 2001. i njihove navike o konzumaciji alkohola. Alkohol je zajedno s pušenjem, zagađenjem i visokim pritiskom jedan od vodećih uzroka bolesti u svetu.

Godine 2010. pet posto svih smrti u svetu bilo je povezano s alkoholom, javlja Hina.

Studija ne nudi objašnjenje za smanjenje razlika u polovima u konzumaciji alkohola, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti zbog promena u tradicionalnom shvatanju uloge polova, a na to upućuje da su razlike u konzumaciji alkohola najmanje u zemljama u kojima su muške i ženske uloge u društvu najbliže tomu da budu jednake.

POSTAVI ODGOVOR