Raskoš Simfonijskog orkestra Marijinskog teatra u SC

0
1230
Tanjug / Sava Radovanović

Valerij Gergijev, svetski poznati ruski dirigent, predvodio je sinoć u Sava Centru čuveni Simfonijski orkestar Marijinskog teatra na fantastičnom koncertu koji je oduševio beogradsku publiku.

Raskoš Simfonijskog orkestra Marijinskog teatra u SC.

Najavljivan kao muzički događaj sezone koncert slavnog ruskog orketra opravdao je velika očekivanja poštovalaca klasične muzike u Srbiji. Kao solisti su nastupili Roman Simović, koncert majstor Londonske filharmonije i pijanistkinja Anika Vavić, a na programu su bila dela Debisija, Ščedurina, Glazunova i Šostakoviča.

Koncertu su prisustvovali reditelj Emir Kusturica, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Simfonijski orkestar Marijinskog teatra započeo je nastup neobičnom muzikom Kloda Debisija. Njegova kompozicija “Prelid za popodne jednog fauna” obiluje neobičnim harmonijskim rešenjima sa kojima su se muzičari ruskog orkestra odlično nosili. Usledile su “Poskočice” Rodiona Ščerdina u čijim notama je slikana raznolikost sentimenta ruskog naroda.

Precizno izvedene “Poskočice” su nagovestile raskoš Šostakovičevog “Koncerta za klavir i orkestar br.2” koji je kao solista uz Simfonijski orkestar Marinskog teatra svirala maestralna Anika Vavić. Izuzetno zahtevno delo koje od pijanista i orkestra zahteva potpuni emotivni angažman Vavić je kontrolisala kao da pleše na tankoj žici razvučenoj između nebodera i nakon toga ovacijama ispraćena sa scene.

Izuzetni čulni događaj publike nastavio se i posle izlaska violiniste Romana Simovića na scenu Sava centra. Poznati “Koncert za violinu i orkestar u a-molu” Aleksandra Glazunova Simović je svirao virtouzno. Istrumentalno zahtevna kompozicija nije omela Simovića da pokaže temeljitost svog talena i muziciranja.

U završnici nežni tonovi su preplavili salu u potpunoj tišini da bi zatim usledile ovacije violinisti čija je karijera jako cenjena u svetu. Za kraj koncerta Simfonijski orkestar Marinskog teatra odlučio je da “Simfonojom br.5 u cis molu” ispuni veliki prostor Sava centra. Bila je to kompozcija čije su se grandiozne note pružale do sakrivenih uglova sale.

IZVOR: TANJUG

POSTAVI ODGOVOR