Odbranite se od gripa uz pomoć ovih namirnica

0
1662
Foto: Thinkstock

Za mnoge je salata od svežeg povrća tek uzgredna pojava na trpezi, što je apsolutno pogrešno.

Odbranite se od gripa uz pomoć ovih namirnica.

Pravilna ishrana osnovni je preduslov za normalno funkcionisanje odbrambenog sistema organizma, naročito zimi kada virusi gripa vrebaju sa svih strana. To praktično znači da bi, osim uobičajene zimnice, svakodnevni jelovnik trebalo da bude obogaćen i svežim povrćem, koje je inače nedovoljno zastupljeno u zimskoj ishrani našeg stanovništva.

Za mnoge je salata od svežeg povrća tek uzgredna pojava na trpezi, što je apsolutno pogrešno. Izbegavanjem sveže salate lišavamo organizam važnih sastojaka, naročito vitamina C, provitamina A, kao i drugih važnih sastojaka, podvlače nutricionisti. Zimi se posebno preporučuje paradajz, bilo u obliku salate, soka ili pirea, jer sadrži brojne dragocene sastojke važne za očuvanje zdravlja. Jedino bi upotreba kečapa trebalo da se ograniči, jer sadrži osam kalorija više od sladoleda.

Osim povrća, važnu ulogu u jačanju imuniteta ima i voće, posebno agrumi i kivi, zbog obilja vitamina C, važnog antioksidansa koji povećava otpornost prema infekcijama, karakterističnim za zimski period. Osim toga, redovno konzumiranje voća održava zdrave desni, ubrzava zarastanje rana i održava tonus organizma sprečavajući umor.

IZVOR: NOVOSTI

POSTAVI ODGOVOR