Verdijeva opera “Moć sudbine” u Narodnom pozorištu

0
2067
Foto: Screenshot

Verdijeva opera “Moć sudbine” biće premijerno izvedena danas u Narodnom pozorištu pod dirigenstkom upravnom Dejana Savića i u režiji dugogodišnjeg umetničkog rukovodioca teatra “Goldoni” u Livornu Albarta Paloše.

Verdijeva opera “Moć sudbine” u Narodnom pozorištu.

Paloša će “Moć sudbine” postaviti kao rekonstrukciju čuvene postavke sa festivala “Muzički maj u Firenci” iz 1953. godine.

On je na nedavnoj konferenciji za novinare rekao da je “Moć sudbine” jedna od najkompleksnijih Verdijevih opera u kojoj je uspeo da ukomponuje mnoštvo likova iz različitih društvenih slojeva, primetivši da je Verdi, pored toga što je veliki kompozitor, bio i veliki dramaturg, čija genijalnost ide pod ruku sa Šekspirom i Brehtom.

Paloša je najavio da će publika u njegovoj postavci videti “najbolje iz italijanske tradicije”, da su sve scene slikane, a da su kostimi moderniji i preuzeti iz prethodne produkcije.

Na premijeri će pevati Aleksandar Manevski, Jasmina Trumbetaš Petrović, Miodrag D. Jovanović, Dejan Maksimović, Jadranka Jovanović, Nebojša Babić, Ivan Tomašev, Tatjana Mitić, Sveto Kastratović, Darko Đorđević i Predrag Gligorić uz učešće Orkestra, Hora i Baleta nacionalnog teatra.

Scenograf je Miraš Vuksanović, izbor i adaptaciju kostima potpisuje Katarina Grčić Nikolić, a koreograf je Dejan Kolarov.

Sledeće izvođenje je 8. marta.

IZVOR: TANJUG

POSTAVI ODGOVOR