Getty

Najmanje četiri velike američke kompanije povukle su milione dolara uloženih u rekrlamiranje na Gugulu zbog pojavljivanje njihovih reklama na stranicama sa ekstremističkim sadržajem.

Velike kompanije povlače reklame sa Gugla.

Telekomunikacioni giganti AT&T i Verizon, renta kar kompanija Enterprise i farmaceutski gigant GSK povukle su sav sadržaj svojih reklama. Reklame ovih velikih oglašivača pojavljivale su se na Jutujubu pored video snimaka kestremističkog sadržaja, i time omogućavala prihod kretorima sadržaja.

Kompanija Gugl je uputila izvinjenje zbog toga i obećala da će unaprediti svoje alate namenjene oglašavanju. Prema pisanju magazina Tajms, reklame su se pojavljive uz video snimke Vagdija Goneima, egipatskog sveštzenika kome je zbog propagiranja ekstremizma zabranjen ulazak u SAD i Hanifa Kurešija, čije učenje je inspirisalo ubistvo jednog pakistanskog političara. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazaloje da je vieš od 250 kompanija povuklo svoje reklame sa Gugla.

Šef biznis sektora te kompanije Filip Šindler najavio je da će kompanija pooštriti mere opereza kada je govor mržnje u pitanju kako bi one uključile i video snimke koji targetireju ranjive grupe.

IZVOR: BBC.COM

POSTAVI ODGOVOR