Misterija violina čuvenog italijanskog majstora Antonija Stradivarija prisutna je poslednjih 300 godina. Tokom svog dugog života proizveo je oko 1.100 žičanih instrumenata: violina, viola, gitara i čela. Oko 550 violina, od 960 koliko se procenjuje da ih je napravio, i danas postoje.

Violine Stradivari – mit koji košta 20 miliona evra.

Poznavaci koji su imali prilike da vide njegova dela smatraju ih neverovatnim. Njegova violina je veoma lagana, teži manje od pola kilograma.

“Stradivari je znao šta radi. Napravio je savršen balans između tvrdog i mekog drveta, kako bi kutija mogla da vibrira. On nikada nije napravio istu violinu dva puta. Uvek se trudio da unapređuje zvuk i izgled”, kaže stručnjak za prefinjene klasične instrumente Tim Ingles.

Violinisti su očarani Stradivarijevim violinama. Smatraju je “delom svoga tela” i “srodnom dušom”. Florijan Leonard, restaurator iz severnog Londona, trenutno ima četiri violine za prodaju iz tzv. Stradivarijevog “zlatnog perioda” (1700 – 1725).

Jedna takva violina, iz 1716, poznata je kao “Mesija”. Leonard svoju najvredniju violinu, koju je nazvao “Novi Mesija”, procenio na 20 miliona dolara, što bi mogla da bude najviša cena jedne Stradivarijeve violine.

Tržiše ovih vrhunskih instrumenata je teško predvidivo. Tako je 2014. jedna Stradivarijeva viola bila procenjena na vrtoglavih četiri miliona dolara. Jedan od najeminentnijih prodavaca ovih slavnih instrumenata Artur F. Hil je, još davne 1908. godine, zapisao:

“Jedan Stradivari ne može biti shvaćen nikako drugačije nego kao mudra kupovina!”

Veruje se da je Antonio Stradivari rođen 1644, mada datum nigde nije zabeležen. Rođen je u Italiji u porodici Alesandra i Ane Stradivari. Moguće je da je između 1666-79. godine bio učenik Nikole Amatija, mada postoje činjenice koje upravo to negiraju. U svakom slučaju, 1680. godine se osamostalio i otvorio svoju radionicu na Pjaca San Domeniko u gradu Kremoni (Italija) i ubrzo postaje popularan kao majstor izuzetnih kvaliteta. Počinje da pravi modele u stilu Amatija, ali i da menja lukove, eksperimentiše sa različitim debljinama drveta i lakovima. Njegovi instrumenti se prepoznaju po latinskom natpisu Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno …. (Izradio Antonio Stradivari iz Kremone godine …).

Najbolje instrumente, po današnjem mišljenju, napravio je između 1698. i 1725. godine, s tim da su najbolji primerci nastali oko 1715. godine, a da je pad kvaliteta primetan posle 1725. godine. Instrumenti posle 1730. su potpisani sa Sotto la Desciplina d’Antonio Stradivari F. in Cremona …. i verovatno su ih napravili njegovi sinovi Omobono i Frančesko. Pretpostavlja se da je Stradivari napravio oko 1.100 violina, viola, gitara i čela. Danas postoji još oko 650 Stradivarijevih instrumenata.

Antonio Stradivari je sahranjen 18. decembra 1737. godine u Bazilici San Domeniko u Kremoni. Crkva je srušena 1868. godine, a ostaci Antonija Stradivarija nisu bili u stanju identifikacije tako da nisu premešteni u novu grobnicu.

IZVOR: B92

POSTAVI ODGOVOR