Foto: Thinkstock

U svilajnačkom Prirodnjačkom centru otvorene su dve nove stalne izložbe Vulkan i Geodiverzitet Srbiji. Izložbama je predstavljena građa vulkana i rudno bogatstvo naše zemlje.

Otvorena izložba o vulkanima u Svilajncu.

Deset metara visok vulkan svilajnačkog prirodnjačkog centra u svojoj unutrašnjosti čuva najzanimljivije primerke vulkanskih stena.

Posetioci na zabavan način mogu da saznaju sve o strukturi ne samo Srbije već i cele planete.

“Nikada nismo imali jednu izložbu o vulkanima unutar jednog vulkana. Tako da posetioci na ovom spoljašnjem modelu mogu da pogledaju njegovu građu. Sa druge strane se nalazi presek tog vulkana gde oni mogu da vide šta sve čini jedan vulkan. A u unutrašnjosti mogu da dobiju mnogo više informacija, kao što sam već rekao. Da pogledaju neke originalne primerke stena kao I video prezentacije”, kaže Nikola Đurić, geolog kustos iz Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

Ako sudimo prema geodiverzitetu izgleda da smo mi Srbi iz vode iznikli. Stručnjaci svilajnačkog prirodnjačkog centra kažu da je pre oko 150 miliona godina teritorija naše zemlje bila prekrivena velikim okeanom sa nizom ostrvaca.

“Što je danas nepojmljivo jer smo mi kontinentalna zemlja, čak bez izlaza na more. Ovde je nekad bio taj prostrani zaliv. Širina tog okeana je bila, neki naučnici pretpostavljaju da je čak i bilo 1000 km i postepeno, aktivnošću same zemlje, aktivnošću tektonskih ploča došlo je do oticanja okeana i ostataka sedimenata koje mi danas možemo da pronađemo u Srbiji na velikom broju lokalitetai ostataka tog živog sveta”, objašnjava je Đurić.

Izložbe od nacionalnog značaja Prirodnjačkog centra u Sviljancu je prošle godine posetilo oko 100.000 ljudi.

“Mi smo se ovim izložbama kao ovim novim izložbama potrudili da nauku koja je vezana za te izložbe predstavimo na kvalitetan i drugačiji način. Onako kako se od nas očekuje jer smo prepoznati kao institucija koja prepoznaje i neguje nauku”, ističe Irena Dubravac, direktorka Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

Na izložbama “Vulkan” i “Geodiverzitet Srbije” radili su stručnjaci beogradskog Prirodnjačkog muzeja i Rudarsko geološkog fakulteta. Zajedno sa ove dve izložbe Prirodnjački centar u Sviljancu sada ima devet stalnih postavki.

IZVOR: B92

POSTAVI ODGOVOR