Foto: Gettyimages

Američki reditelj Frensis Ford Kopola, koji je režirao kultni film “Kum”, rekao je da film danas ne bi mogao da bude snimljen jer bi svaki studio odbio takav projekat.

Kopola: “Kum” danas ne bi mogao da bude snimljen.

“Film danas ne bi dobio zeleno svetlo nekog studija”, rekao je Kopola na okruglom stolu organizovanom u okviru festivala Tribeka u Njujorku.

Okruglom stolu su prisustvovali i glumci iz filma, među kojima Al Paćino, Robert Duval, Džejms Kan, kao i osnivač njujorškog festivala Robert de Niro, koji se pojavljuje u drugom delu “Kuma”.

Kopola je podsetio da je prvi deo “Kuma” koštao šest miliona dolara, a drugi deo između 11 i 12 miliona dolara, dodajući i da bi takav projekat zahtevao veliki studio za snimanje.

“Sada neki studio prihvata samo snimanje filmova koji će imati nastavke ili filmove inspirisane svetom stripa”, rekao je reditelj, koji je pomenuo teškoće tokom snimanja.

Nekoliko nedelja pre zvaničnog početka snimanja, kružile su glasine da bi Kopola mogao da bude zamenjen drugim rediteljem. Film je prvobitno bio poveren Serđu Leoneu, koji je, međutim, odbio da ga režira.

Kopola je rekao da studio Paramaunt u početku nije želeo Marlona Branda za glavnog glumca, koji je na kraju dobio prestižnog Oskara, kao ni Ala Paćina.

Reditelj je rekao da se Brando sam setio da stavi papir u usta da bi imao deblje obraze poput “buldoga mafijaša” i da je bez konsultacija s Kopolom počeo da izvodi lik dona Korleonea s promenjenim glasom, nalik dubokom šapatu, koji ga je kasnije proslavio.

“Brando je tada potpuno ušao u lik”, rekao je Kopola, čiji je film 1973. godine osvojio tri Oskara – za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario.

Film je izabran i za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD. Takođe je rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, posle “Građanina Kejna” Orsona Velsa.

“Kum” je na spisku deset najboljih filmova svih vremena.

IZVOR: BETA

 

POSTAVI ODGOVOR