Možda je ovo razlog vaše prekomerne težine

0
3942
Foto: Thinkstock

Mišljenje naučnika je jasno – potrebno nam je više sna, jer njegov nedostatak znatno utiče na naše zdravlje.

Možda je ovo razlog vaše prekomerne težine.

Nova studija je pokazala da se nedostatak sna dovodi u vezu sa većim indeksom telesne mase i većim opsegom struka.

Istraživanje sprovedeno na 1.615 odraslih osoba pokazalo je da je opseg struka ljudi koji su spavali šest sat bio tri centimetara veći od onih koji spavaju devet sati. Takođe, kod njih je zabeležen veći indeks telesne mase i nizak nivo “dobrog“ holesterola.

Ispitanicima je uzet uzorak krvi, a zaduženi za istraživanje su beležili i njihov obim struka, težinu i krvi pritisak. Vreme spavanja podeljeno je u tri kategorije: šest sati, sedam i po sati i devet sati. Svi koji su bili deo prve grupe (prosek spavanja šest sati) imali su najlošije rezultate.

“To što smo otkrili da odrasli koji su priznali da manje spavaju od drugih ispitanika imaju više problema sa prekomernom težinom i gojaznošću pokazuje koliko je san zapravo bitan“, objašnjava doktorka Laura Hardi.

“Koliko je tačno sna potrebno razlikuje se od osobe do osobe, ali smo ustanovili da je za većinu odraslih neophodan san između sedam i devet sati“, dodala je ona.

Studija nije našla vezu između manjeg spavanja i loše ishrane, što još više stavlja akcenat na važnost dužeg sna.

Ipak, navodi se da ovo istraživanje treba uzeti sa rezervom jer mnogi faktori nisu objašnjeni, niti je istraživanje detaljno sprovedeno.

Razlozi zašto je ovo istraživanje tačno su predmet tekuće diskusije, ali dva dokaza potkrepljena činjenicama su:

  • nedostatak sna smanjuje samokontrolu, malo po malo, rezultirajući u izbor ishrane koji dovodi do gojaznosti tokom vremena i
  • nedostatak sna dovodi do poremećaja hormona za regulaciju apetita, prouzrokujući glad i noćne posete frižideru, što opet dovodi do porasta gojaznosti.

IZVOR: B92

POSTAVI ODGOVOR