Australijske “uklete suvenire” svi turisti vraćaju poštom

0
4884
Foto: Thinkstock

Igračke u obliku kengura, magnet-bumerang, plišane koale – to su obično suveniri koje turisti nose iz Australije.

Australijske “uklete suvenire” svi turisti vraćaju poštom.

Posetioci Centralne Austalije često skupljaju kamenčiće, pesak i grančice kod brda Uluru, ali domoradačko stanovništvo Anangu, tradicionalni vlasnici Ulurua, upozoravaju da to ne čine i da svi koji pokupe nešto sa njihove “svete zemlje”, obično poštom vraćaju “suvenire” u Australiju.

Naime, nova knjiga “Haunted: Mysterious Australia”, govori o neobičnim i strašnim pričama o nekoliko turista na koje je navodno pala kletva, nakon što su uzeli kamenje sa Ulurua.

“Na stotine posetilaca iz celog sveta vraćaju svoje ilegalne suvenire u vidu kamenja i peska, uglavnom nakon što uvide da ih prati loša sreća”, piše australijski pisac Tim Jovi.

Jedan putnik iz Hong Konga poslao je u Australiju kamen od 300 grama zajedno s porukom: “Kad sam dobio ovaj kamen, bio sam toliko zabrinut, da sam odlučio da ga vratim što je pre moguće. Za samo nedelju dana, moj brat je raskinuo s devojkom, otac je završio u bolnici i zakazana mu je operacija srca. U svakom slučaju, želim da vratim kamen tamo gde pripada i da odagnam lošu sreću”.

Prema Anangu zakonu koji upravlja životom i zemljom, svako nepoštovanje prema Uluruu ima svoje posledice. Ipak, zakon ne poznaje nikakvu specifičnu kletvu vezanu za uklanjanje kamenja.

Ipak, čuvari parka mole turiste da ne uzimaju nikakvo kamenje, jer im kasnije prave dodatni posao time što zahtevaju da zaposleni raznose kamenje. Zato je uvedena kazna za sve one koje čuvari zateknu da skupljaju kamenje i to od gotovo 8.500 dolara.

POSTAVI ODGOVOR