Žreb za Mundijal: Srbi – Brazil ili Argentina?

0
5514
Getty images

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo na programu je od 16 časova u moskovksom Kremlju.

Žreb za Mundijal: Srbi – Brazil ili Argentina?

Svetsko prvenstvo, dvadesetprvo po redu, na programu je od 14. juna do 15. jula naredne godine, na 12 stadiona u 11 gradova širom Rusije.

Posle osam godina odsustva sa velikih takmičenja, papirić sa imenom reprezentacije Srbije naćiće se u kuglicama koje će izvlačiti jedan od najboljih engleskih napadača svih vremena Gari Lineker, odnosno po mnogima najbolji igrač svih vremena – Dijego Armando Maradona.

Osim spomenutog dvojca, u ceremoniji će učestvovati i Loran Blan, Luis Nazario Ronaldo da Lima, Gordon Benks, Oliver Birhof, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karles Pujol, i Nikita Simonjan, ali i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Fudbalski savez Srbije predstavljaće predsednik Slaviša Kokeza, zajedno sa vršiocem dužnosti selektora Mladenom Krstajićem i sportskim direktorom Goranom Bunjevčevićem.

Srbija će po drugi put od osamostaljenja igrati na Mundijalu,a jedanaesti put od kada se u našoj zemlji igra fudbal.

Tridesetjedna nacionalna selekcija, uz domaćina, raspoređena je u četiri različita šešira, prema renkingu na listi Svetske fudbalske federacije FIFA; a ‘Orlovi’ se nalaze u četvrtom..

Izvesno je da ćemo se za prolaz dalje boriti sa nekom od najboljih reprezentacija sveta (nosioci grupa su Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska), dok će zbog činjenice da se nalazi u najmlanje kvalitetnom šeširu, naš nacionalni tim strahovati i od ostalih rivala.

Brojna istraživana rađena su poslednjih nedelja, a jedno od najzanimljivijih jeste statističko upoređivanje grupa u programskom jeziku “R”, koje je donelo neobične, ali i ne baš ohrabrujuće rezultate po naš tim..

Jedan istraživač je simulirao žreb za Svetsko prvenstvo više od 10.000 puta i najčešći rezultat je bio taj da će u grupi biti ekipe Brazila, Meksika, Danske i Srbije – čak 146 puta. U prilog tome ide i podatak da je od navedenog broja verovatnoća čak 0,1976 (skoro 20%) da Brazilci i Meksikanci budu u istoj grupi.

Takođe, postoji velika mogućnost da nam protivnici budu još Argentina, Island i Švedska, pa je, prema ovom istraživanju, realno da ćemo morati da se suprotstavljamo timovima koje vode Lionel Mesi ili Nejmar da Silva.

Triviju predstavlja i to da će način na koji budu izvlačene kuglice uticati na žreb – ukoliko se bude kretalo od četvrtog šešira, izvesnije je da će ‘Orlovi’ ići na neku od spomenute tri evropske selekcije (Dansku, Švedsku ili Island) – pošto u jednoj grupi ne može da bude više od tri reprezentacije sa istog kontinenta.

Kao i uvek, tekstualni prenos žreba, uz sve propratne elemente i sadržaje, moći ćete da pratite uživo na stranam našeg sajta. Budite uz B92 sport i saznajte rivale Srbije na najvećem fudbalskom takmičenju.

IZVOR: B92.NET, N.Đ.

POSTAVI ODGOVOR