Danas je najdepresivniji dan u godini

0
5830
Thinkstock / Ilustracija

Ukoliko se danas osećate naročito neraspoloženo i nemate motivaciju, ne brinite! Razlog je, kažu stručnjaci, fenomen poznat kao “tužni ponedeljak”, odnosno – najdepresivniji dan u godini.

Danas je najdepresivniji dan u godini.

“Tužni ponedeljak” je definisao psiholog Klif Arnal.

Primenom formule: [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] u kojoj W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mesečnu zaradu, T vreme nakon Božića, Q vreme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za preduzimanjem akcije – zaključio je da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.

Prema statistikama, januar je mesec u kome se najviše ljudi razvede i mesec u kojem na Tviteru bude objavljeno najviše negativnih poruka. Mnogi, međutim, ne veruju u ovaj fenomen.

Profesorka Jolanda Berk sa Univerziteta Ist London smatra da je “tužni ponedeljak” depresivan dan samo zbog verovanja u to.

“Misleći da je danas najgori dan u godini posvećujemo više pažnje negativnim stvarima oko nas. Ukoliko je to dan koji će negativno uticati na vaše razmišljanje, emocije i ponašanje, iskoristite prednosti i pretvorite ga u srećan dan. Umesto da pažnju pridajete lošim stvarima, budite svesni dobrih stvari koje se događaju vama i oko vas”, rekla je Berkova.

IZVOR: B92, KLIX.BA

POSTAVI ODGOVOR