Semenke grožđa: Snažan antioksidans i čuvar zdravlja

0
5868
Foto: Thinkstock

Ekstrakt semenki grožđa 20 puta je jači antioksidans od vitamina C, i čak 50 puta moćniji od vitamina E, pokazala su istraživanja.

Semenke grožđa: Snažan antioksidans i čuvar zdravlja.

Semenke grožđa sadrže koncentrisana lekovita jedinjenja ovog voća, koja ćelijama pružaju bolje zaštitno dejstvo od kombinovanog unosa vitamina E i C.

Ekstrakt semenki grožđa širi krvne sudove, jača kapilare, sprečava infarkt srca, smanjuje rizik od proširenja vena i nastanka aterosklerotskih plakova, odnosno taloženje masti na zidovima krvnih sudova.

Smanjuje i rizik od oštećenja očnog tkiva, kao i mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte u starosti.

Ima i laksativno dejstvo, pa se preporučuje kod dužih opstipacija, odnosno zatvora.

Ekstrakt znatno pomaže osobama izloženim stresu i teškim fizičkim naporima pri radu ili bavljenju sportom.

Ovaj eliksir zdravlja preporučuje se i deci izloženoj fizičkim naporima, ili ako se oporavljaju od bolesti.

Istraživanja su pokazala da proantocijanadini, sastojci ovog ekstrakta, štite zdrave ćelije od oštećenja koja mogu da prouzrokuju pojedini lekovi, duvan ili hemoterapija.

Ostali sastojci semena grožđa sprečavaju aktivnost enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture. Zapravo, zahvaljujući njima, usporavaju se procesi starenja i razgradnje tkiva.

To potvrđuje i nemačko istraživanje u kojem su učestvovali pacijenti s hroničnom venskom insuficijencijom, odnosno poremećajem venskog krvotoka, bolešću današnjice tipične za razvijena društva koja mnogo sede i stoje, a malo se kreću.

Posle šest nedelja uzimanja ekstrakta kao terapije, ustanovljeno je da je došlo do smanjenja natečenosti nogu i bolova kod obolelih, kao i njihovog subjektivnog osećaja “teških nogu”.

Iako je vrlo efikasan, ekstrakt se ne preporučuje dijabetičarima, kao ni grožđe, zbog velike koncentracije šećera.

Visoku vrednost ima i ulje od semenki grožđa. Blagotvorno utiče na krvne sudove, zbog čega se smatra lekovitim.

Smanjuje mogućnost slepljivanja krvnih pločica, sprečava nastanak povišenog krvnog pritiska, povećava nivo ‘dobrog’, i smanjuje nivo ‘lošeg’ holesterola u krvi.

Sadrži zavidne količine vitamina E i omega-6 masnih kiselina.

Pošto ima savršen ukus i miris, nutricionisti ga preporučuju za razne salate, prelive i kuvana jela.

Osim u kulinarstvu, ulje od semenki grožđa preporučuje se i za masažu. Dokazano je da usporava starenje kože, poseduje regenerativna svojstva, a ublažava i pojavu strija.

IZVOR: RADIOSARAJEVO.BA

POSTAVI ODGOVOR