Da li je ovo najopasniji aerodrom na svetu?

0
6098

Aerodrom Tencing-Hilari nalazi se u mestu Lukla u istočnom Nepalu, a ime je dobio po prvim ljudima koji su se popeli na Mont Everest – Šerpi Tencingu Norgaju i ser Edmundu Hilariju.

Da li je ovo najopasniji aerodrom na svetu?

To ne čudi jer je upravo ovaj aerodrom polazna tačka brojnih pustolova koji žele da se popnu na “krov sveta”.

Avionski saobraćaj ne koriste samo stanovnici i gosti, već se na taj način prenosi i hrana, građevinski materijal i slično.

Aerodrom se nalazi na nadmorskoj visini od 2.845 metara, a obuhvata pistu dugačku samo 527 metara i široku 30 metara, po kojoj mogu da poleću i sleću helikopteri i manji avioni poput De Havilend Kanada DHC-6 Tvin Otera, Dornijera Do 228 i L-410 Turboleta.

S obzirom na geografski položaj, aerodrom Tencing-Hilari podložan je oštrim meteorološkim uslovima. Sletanje i poletanje pretvara se u pravu noćnu moru uz guste oblake, kišu, sneg i jake vetrove, koji su tu česta pojava. Upravo zato se letovi često odlažu ili otkazuju.

Ovde smeju da slete samo najiskusniji piloti, koji zadovoljavaju uslove Upravnog tela civilnog vazduhoplovstva u Nepalu. Uprkos svim merama predostrožnosti, zbog naglih promena u vidljivosti često se događaju nesreće.

Aerodrom Tencing-Hilari redovno se nalazi na listama najopasnijih na svetu. S kakvim se sve izazovima susreću piloti na ovom aerodromu, pogledajte u fotogaleriji.

IZVOR: PUNKUFER.HR

POSTAVI ODGOVOR